27 Ekim 2011 Perşembe

Sonbaharin muzip sebzesi

Sonbaharin en güzel sebzelerinden biri kabak… Cok yönlü bir sebze bu, corbasi, yemegi, kizartmasi, tatlisi… yeter ki siz harika tariflerden birine karar verebilin. Bu arada, ekim ayi sonundaki Halloween partilerinin degismez bas aktörü, kizgin surat seklinde oyulmus ici mumlu haliyle.
Isin ilginc tarafi, biz her ne kadar sebze desek de, botanikcilerin gözünde kabak bir meyva…

Agustostan Ekime kadar tüm Avrupa’da kabagin her türlüsüne rastliyorsunuz.
Ne kadar cok cesidi var, sarisi, turuncusu, koyu yesili, beyazinin yani sira yuvarlak, oval, cizgili ve hatta ufo formunda olanlari.. Ama bunlardan bir kismi sadece dekoratif amacli, su anda benim mutfagimi süsledikleri gibi.

En sevilenleri ise, balkabaklarinin yani sira, epey iri bir armudu hatirlatan acik sari renkli, ceviz tadini andiran „Butternut“, spaghetti gibi lif lif dagilan Spaghetti kabagi ve en revacta olan Hokaido kabagi. Üstelik  - tüm diger arkadaslari gibi-  betacarotin, potasyum, cinko, kalsiyum yönünden zengin ama kalori olarak da cok düsük olan Hokaidoyu kabuguyla kullanabiliyorsunuz.
Ben her ekim ayi oldugunda hic vazgecemedigim kabak corbasini yaptim. Türkiye’de kabak ne kadar cesitli bilemiyorum, her gecen gün pazarlarda sunulanlar farklilik gösteriyor cünkü. Ama eger Hokaido bulamassaniz, ufak bir balkabagiyla deneyin derim.


Hokaido
Malzemeler

1 Hokaido kabagi (1 kg kadar)
4-5 patates (arzuya göre, ben kullaniyorum)
4 tane arpacik sogani
1,5 lt sebze suyu
Bir tutam kakule
Bir tutam zencefil
Bir tutam kimyon
Tuz, karabiber, zeytinyag
Yarim yemek kasigi ince kiyilmis pepperoni

Hokaido kabagi, yikayip ikiye bölün ve cekirdeklerini, liflerini temizleyin. Kabuguyla beraber (harika bir renk verecektir corbaniza) ufak parcalara kesin. Patatesleri de soyup, ufak dograyin. Arpacik soganlarini ufak küpler halinde dograyin, tencerede bir miktar zeytinyagiyla öldürün. Soganlara kabaklari, patatesleri ve sebze suyunu ekleyin. Kisik ateste yaklasik 25-30 dk pisirin. Atesten alin ve el blenderiyla icindekiler püre haline getirin. Tuzunu ve diger baharatlari ekleyin. Servis yapmadan zevkinize göre bir kasik krema ekleyerek de sunabilirsiniz. Ama bana göre en cok yakisan, kaselere koyduktan sonra cok az üzerinde gezdireceginiz, kabakcicegi yagi.







Eger kremali yapmayi istiyorsaniz, püre yaparken 200 gr krema ekleyerek karistirin ama o zaman sebze suyunu biraz daha az tutun.




Minik, süs kabaklarini masanizda yer gösterici olarak da kullanabilirsiniz.



Sonbaharin güzel dallarini, ufak bir celenk haline getirip mutfaginiza veya istediginiz bir yere asin, mis gibi bir koku vericek, sirf görüntüsü bile mutlu edicektir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düsüncelerinizi paylastiginiz icin cok tesekkürler :)