22 Temmuz 2011 Cuma

Yaban Mersini Elmayla „ev“lenirse..

Ev’lendiler, yani ben onlari ayni kavanozda bulusturdum. Yaban mersini hanim (blueberry)  Elma beyle harika bir marmelat oldu. Aylardan temmuz ancak, suan Viyana’da sadece takvim bunu dogruluyor, oysa disardaki hava ayin eylül veya ekim oldugunu söylüyor. Yaz tamamen veda mi etti bilemiyorum ama, ben gene de takvime bagli kalip, temmuz ayi marmelat ayi dedim ve basladim kislik marmelatlarimi yapmaya..

Elmali yaban mersini marmelati

600 gr yaban mersini
400 gr elma (hafif eksimsi bir elma türü kullanirsaniz, daha iyi sonuc verir)
1 limon

Recel yaparken


Recel ve marmelati en kolay jellendirici sekerle yani recel sekeri ile yapabilirsiniz. Recel sekeri, marmelatinizin koyulasmasini saglayan pektin maddesi, limon ve organik asit icerir. Klasik olarak seker ve meyva orani 1:1 olarak uygulanir. Ama damak tadina göre, eger meyva tadinin daha agiza geldigi ve daha az sekerli bir recel/marmelat istiyorsaniz 2:1 de kullanilabilir; bu durumda 2 miktar meyvaya 1 miktar seker uygulamis olursunuz yani 1 kiloya ½ kilo seker gibi. Meyva ölcünüzü alirken, meyvalarinizin yikanmis ayiklanmis, cekirdeklerinin cikarilmis olduguna dikkat edin, aksi takdirde tam seker/recel ölcüsünü tutturamassiniz.

Blanching islemi

Fransizca „blanchir“ beyazlatmak fiilinden gelen blanching, gidalarin kisa süreligine kaynar suya sokulup cikarilmalari anlamina gelir. Etlerin üst yüzeyi  bu islem sirasinda beyaz bir renk aldigi icin almistir bu ismi.